tisdag 17 december 2013


Jag fick tillfälle att åka ett par dagar till Toulouse och jag tog chansen, för att fly det veckolånga regnvädret i Languedoc, där jag då ännu bodde. Nu ligger även Toulouse i Languedoc fast ändå inte. Krångligt? Så här är det:

När de franska administrativa regionerna skapades på 60-talet så sammanföll en del med de historiska regionerna (Bretagne, Normandie, Alsace, t ex) men andra inte riktigt. För att skapa Languedoc-Roussillon  slog man ihop det egentliga Languedoc och Roussillon, som är katalansk. Inte nog med det: man utelämnade en del av det egentliga Languedoc, nämligen Toulouse, som fick bilda egen region tillsammans med lösa bitar från andra historiska regioner.

Ur vädersynpunkt så låg i alla fall Toulouse helt utanför Languedoc denna vecka: regn i Montpellier, sol över Toulouse.

La Garonne: inte bara ett vittvin på Systemet...

Toulouse har en gång i tiden varit något av en huvudstad för Languedoc. Staden är dubbelt så stor som Montpellier. Den är känd i Frankrike som "den rosa staden", på grund av färgen på de flesta byggnaderna. Jag tror det har att göra med den lokala bergarten. I vilket fall så gör detta staden mycket säregen i Frankrike. Nice är gul, grön och rosa. Montpellier är vit och grått, liksom Paris. Nimes mest bara vit. De bretonska städerna är gråbruna. Men Toulouse är som sagt rosafärgad.

Den ligger långt borta från havet men den mäktiga floden Garonne är, som Claude Nougaro en gång sjöng, "vårt Medelhav".

Även Galenskaparna besjöng denna  flod i den odödliga  Brelparodin "Under en filt i Madrid":


Endast en tom La Garonne,   framför en stolpe i Bonn...



Fler musikaliska minnen runt La Garonne: några meter ifrån floden ligger ett sjukhus där Carlos Gardel, tangokungen framför alla andra, föddes 1890. En argentinare född i Toulouse alltså. Och förresten, det var ju just  ovannämnde Jacques Brel som sjöng om "En argentinare från Carcassonne" i sin låt "La chanson de Jacky".  Och därmed är cirkeln slut.


Det finns mycket mer att säga om denna sydliga metropol, som dessutom är flygindustrins huvudort i Frankrike, men tills vidare får jag nöja med att ladda upp några  bilder.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar